5 november 2015

Toneelclub historie

Historie (geschreven door Frans van Valenberg)


De reden tot het komen van een toneelclub was dat er al een club geweest was in de jaren 1940/1950. Deze is op een bepaald tijdstip gestopt omdat er niet voldoende animo was. Er mocht namelijk geen gemengd toneel gespeeld worden, de vrouwenrollen moesten door mannen gespeeld gaan worden en dat lukte niet. Wat het publiek betrof: dat moest gescheiden in de zaal zitten.
Toch zijn er in die tijd wel mooie stukken gespeeld, o.a. Peerke de Sukkelaar, Sil de strandjutter en De smokkelaar, onder regie van meester Brugman en Jan Bekkers. Bekende spelers van toen waren Noud en Mies Bekkers, Jan en Kees Hoeks, Jac van der Zanden, Sjaak en Hein Neutkens en Huub Smolders Frzn.

De huidige toneelclub is vanuit de Stichting Gemeenschapswerk heropgericht in 1977, de eerste gesprekken dateren vanaf november 1976. Enkele in toneel geïnteresseerde mensen zijn in Bladel naar een opvoering gaan kijken, t.w. Cis Caris, Frans Smolders Frzn (overleden) en Frans van Valenberg. Vanuit de toneelclub Kempengalm de Weebosch zijn wij door Toon Jansen, regisseur van deze club, geattendeerd op Marijke en Hans Herrebout uit Bladel. Zij hadden de regie van deze club en er werd met ons overleg gepleegd of zij een van beiden regisseur zouden willen worden. Na een bedenktijd en overleg was Marijke bereid om regisseur te worden. Dit moest ook besproken worden in bestuur Stichting Gemeenschapswerk. Dit betrof de ruimte voor repetitie, salaris enz., maar de oprichting was een feit d.d. maart 1977. Als voorzitter van het gemeenschapswerk heb ik toen nog enkele oud-spelers benaderd, o.a. Sjaak van der Zanden, Noud Bekkers, Jan Bekkers en Hein Neutkens, maar deze voelden hiervoor niets. Behalve Noud Bekkers, deze was nog enthousiast. Ook was Broer Ketelaars als oud-speler van de club in Dommelen gevraagd en deze was ook bereid mee te gaan spelen. In april 1977 werd er een oproep geplaatst in de Mikmak voor spelers en speelsters, in mei nogmaals een oproep voor mannelijke spelers. Begin september 1977 bericht aan diegene die zich hadden opgegeven voor de eerste repetitieavond en kennismaking met Marijke Herrebout bij Noud Bekkers in het café.
Er werd gekozen voor een blijspel om mee te beginnen, namelijk Kontakt met Kootje, wat goed in de smaak viel. Dit was al gespeeld door Kempengalm de Weebosch. Er werd begonnen met de repetitie, de speeldatums vastgesteld en wel op zaterdag 1 april, zondag 2 en zondag 9 april 1978 in de gymzaal. De spelers/speelsters waren: Frans Smolders Frzn, Noud Bekkers, Broer Ketelaars, Netty Kwinten, Mariette van de Ven, Cis Caris, Wilma van Valenberg en Cilia van Hal. Het was een zeer goed geslaagd stuk, drie maal volle zaal, een succes!